SKP i stærkt samarbejde med prisvindende designer

Møbeldesigner Isabel Ahm modtog i sidste uge Finn Juhl-prisen, og hun sender en stor tak til NEXT Uddannelse Københavns praktikcenter i Herlev.

14. juni 2017

 

”Jamen det betyder alt. Jeg var ikke, hvor jeg er i dag uden samarbejdet med skolepraktikken”. Møbeldesigner Isabel Ahm prøver at sætte ord på, hvad samarbejdet med praktikcenterets møbelsnedkerafdeling har betydet for hendes arbejde de seneste år. Hun er slået et smut forbi værkstedet i Herlev, hvor hun får en snak med de elever, som har været med til gøre nogle af hendes seneste designs til virkelighed, bl.a. stolen Aska, som lige nu er udstillet på Ordrupgaard.

 

 

Sjældent og krævende håndværk

Stolen er udformet på en måde, som bl.a. har krævet håndværksmæssig kompetence inden for dampbøjning, der er en disciplin, som kun få mestrer ”det er jo nærmest forskning, når man kan udforme et stykke træ på den måde”, siger Isabel Ahm om metoden, hvor man ved hjælp af fugt og varme kan forme og bøje massivt træ. Det er eleverne Emil Bjerg Ringsted og Andreas Fredsø Bundgaard, der har brugt to måneder på at producere stolen, og for dem har det været anderledes og udfordrende opgave. ”Det har været vildt spændende at arbejde med dampbøjning. Det er jo ikke noget man normalt får lov til, så det har været rigtig sjov at arbejde med Isabels prototype, for vi har virkelig skulle bryde vores hjerne for at få det til at virke”, lyder det fra de to møbelsnedkerelever, som langt fra er de eneste elever, der har fået lov til at knokle med prototype-designs fra den talentfulde designer.

 

Årelangt samarbejde

Isabel har nemlig samarbejdet med praktikcenteret siden hun i 2013 hørte et rygte om, at man kunne få lavet prototyper for materialets pris og lidt til ”jeg tænkte det er løgn, da jeg hørte det, men jeg henvendte mig til centeret, og der gik ikke lang tid, før de havde hjulpet med at producere et skrivebord, som jeg skulle have med på en udstilling i Milano”, siger Isabel, som lytter meget til eleverne, når hun skal have produceret prototyper ”Jeg er jo ikke håndværker og kan ikke bygge selv. Jeg kan tænke i formgivning og æstetik og funktion, men jeg forstår træ med hjernen og ikke hænderne. Derfor lytter jeg meget til, hvad eleverne har at sige omkring prototyperne, så de har ofte væsentlig indflydelse på det endelige produkt”, siger Isabel og understreger samtidig at samarbejdet med praktikcenteret er helt essentielt for hende i forhold til økonomi ”Jeg ville aldrig have råd til at få lavet denne her stol på et snedkeri”, siger hun med henvisning til stolen Aska, og det kan Emil og Andreas bekræfte. De har brugt to måneder på at lave stolen, og regner man timelønnen ud for det arbejde ville stolen have kostet over 250.000 kr. at fremstille.

 

Se mere om Isabel Ahms design på www.isabelahm.dk. Du kan desuden få mere at vide om møbelsnedkeruddannelsen på www.nextkbh.dk