Portræt af ny industrichef på NEXT

Tanja skal lede et uddannelsesområde i rivende udvikling.

2. november 2017

 

Om man er industritekniker, procesoperatør

eller er gået en helt tredje industrivej er ikke

vigtigt. Industriens uddannelser giver mulighed for at

blive en del af store og succesrige virksomheder, der bidrager til at løse vigtige samfundsopgaver.

 

Uddannelserne har dog ikke fået den vind i

sejlene, der er behov for.

 

De unge vælger det fra til fordel for andre uddannelsesmuligheder, og netop derfor kommer det område formentlig til at mangle kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.

 

Har det godt med forventningspres

Ny områdechef for industriuddannelser,

38-årige Tanja Bundesen, er derfor også godt klar over, hvad det er for en opgave, der venter hende.

 

- Jeg kan altid godt lide, når der er

forventninger. Der er brugt rigtig mange ressourcer på at få en maskinpakke op at stå, som er efterspurgt ude i industrien. Det er også det, som virksomhederne ser på, når de kigger efter elever. Hvis der ikke er den rette teknologi, tager virksomhederne gerne til Jylland. Men det har vi styr på nu, og det skal vi så reagere på. Det er vigtigt for hele Danmark, at der er den rette arbejdskraft inden for det her område, så det motiverer mig rigtig meget, siger den nye forkvinde på industriområdet.

 

Tanja Bundesen er uddannet cand.scient.adm fra Aalborg Universitet. Uddannelsesområdet og særligt erhvervsuddannelserne er dog noget, hun kender rigtig godt til. Inden hun takkede ja til jobbet på NEXT, var hun sekretariatschef på Industriens Uddannelser. Her har hun

gennem 11 år været med til at skabe rammerne for industriens uddannelser.

 

- Erhvervsuddannelserne har altid fascineret mig, og jeg skrev faktisk opgave om frafald på erhvervsuddannelser med fokus på KTS, da jeg studerede. Det fascinerer mig, at man har en faglighed, som man er stolt af. Du mærker ikke den samme stolthed hos nogle, der har taget samme uddannelse som mig eller noget andet akademisk. Og samtidig er valget af en erhvervsuddannelse for rigtig mange unge et decideret modigt tilvalg, siger Tanja Bundesen.

 

For Tanja Bundesen er hendes opgave at skabe rammerne for, at uddannelserne og dermed deres ledere og lærere kan fungere optimalt. En opgave hun har tillid til, at industriuddannelsernes medarbejdere kan løfte.

 

- Jeg er ikke klogere end andre, fordi jeg er chef. Det er snarere medarbejderne på de enkelte uddannelser, der har fingeren på pulsen i forhold til de konkrete uddannelser, og hvad der er behov for, siger hun.

 

Et uddannelsesområde i rivende udvikling

Og netop rammerne går en spændende udvikling i møde, så der bliver brug for alle gode råd, spår den nye områdechef.

 

- Området har rykket sig super meget især de seneste fire år, hvor man er begyndt at tale om digitalisering, industri 4.0, automatisering, nye teknologier, nye måder at arbejde på og samspil mellem maskiner og mennesker. I den måde, man organiserer arbejdet på i industrien, er der sket rigtig meget, siger hun og uddyber:

 

- Udviklingen går så hurtigt, at ikke engang de store virksomheder helt ved, hvordan de skal håndtere de nye muligheder, der er. De er heller ikke helt skarpe på, hvad det er for en arbejdskraft, der bliver brug for. De taler om et andet mindset hos medarbejderne, men de har svært ved at sætte begreber på. Det er også, om det er operatøren eller teknikeren, der er den udførende, da maskinen kan så meget, som virksomhederne er i tvivl omkring, siger hun.

 

Ud over et trække på sine medarbejdere, satser Tanja Bundesen på at komme i mål med opgaven ved at øge samarbejdet med omverden.

 

- Vi har allerede et rigtig godt samarbejde med mange, men kontakten til virksomheder, organisationer og andre samarbejdspartnere er et af de områder, som jeg vil intensivere. Blandt andet fordi der er gang i en rivende udvikling inden for industrifagene, som NEXT skal kunne imødekomme, siger hun.


Kontaktperson

Nikolaj Bech Petersen

Studentermedhjælper