NEXT-elev er landets største forskertalent

19-årige Gustav Møller Grimberg, elev Vibenshus Gymnasium, vandt ”årets unge forsker”-konkurrencen

27. april 2017

Der er sket lidt med det svenske og danske sprog igennem tiden, men hvad får man egentlig ud af at undersøge det nærmere?

 

For 19-årige Gustav Møller Grimberg, der til daglig er gymnasieelev på NEXT-gymnasiet Vibenshus Gymnasium, er det intet mindre end titlen som årets unge forsker 2017.

 

For da konkurrencen løb af stablen i Forum, slog han 49 andre konkurrenter af banen med sit projekt ”Brug af komparative entropi-analyser til datering og kvantificering af historiske divergenser mellem sprog”. Her brugte han matematik og fysik til at kortlægge historiske forskelle mellem det svenske og danske sprog.

 

En idé juryen valgte at belønne, da den er ”så fantastisk, at den har potentiale for at afføde en egentlig videnskabelig publikation”.

 

- Jeg kom med et lidt anderledes projekt, da det ikke er rent naturvidenskabeligt, som de flestes er. Jeg har udviklet en metode, som kan beregne, hvor store forskellene er mellem forskellige sprog. Beregningsmetoderne kommer fra fysik og matematik og bliver så brugt på sprog. Projektet breder sig derfor over både fysik, matematik, lingvistik og sproghistorie, forklarer Gustav Møller Grimberg, der naturligvis glæder sig over sejren, hvor der ud over æren følger en pengepræmie på 25.000 kroner.

 

- Det er overvældende. Nu har jeg jo fået nogle midler til at styrke mit projekt, og det har jeg klart tænkt mig at gøre, fortæller den unge forskerkomet.